Първо основно училище "Св. Св. Кирил и Методий", град Гоце Делчев

                              Ние знаем и можем!

Март 2016

Първомартенско настроение

На 1 март две красиви слънчеви "Мартенички" от 2б клас внесоха настроение в училище с уникалните автентични мартенички, които подаряваха. Второкласниците и г-жа Партулова са започнали да изработват мартеничките от естествени материали далече преди първи март и успяха да ни зарадват и заредят с много усмивки.

Наградени ученици

В навечерието на Трети март - Националния празник на Република България, Директорът на Първо ОУ връчи грамоти на достойно представилите се ученици във втори предварителен кръг на състезанието "Стъпала на знанието", за показани трайни знания по БЕЛ, организирано то Сдружение "Десет книги".
Г-жа Янева връчи и сертификати на 10 ученици, за участие в първи кръг на състезанието по БЕЛ, организирано от сдружението на учителите-филолози "Любословие".


Трети март

Националният празник на България - Трети март бе отбелязан в Първо основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" с тържествен рецитал под наслов "Земята на Българите". Състоя се и състезание между учениците от начален етап за рецитиране на стихове за България. Малките ученици с много вълнение и чувство рецитираха безсмъртните стихове за родината. Те бяха оценявани от компетентно жури - учители по БЕЛ. Всички участници получиха за награда книга, а най-добрите и грамота. 

Първи на престижен фестивал

На 02.03.2016г., в гр. Благоевград се проведе областен кръг на фестивала за авторска драматургия и театър на английски език. За втора поредна година учениците на г-жа Динева печелят престижния фестивал. Тази година талантливите актьори от 8а клас спечелиха първо място и ще представят област Благоевград на национално ниво в гр. Плевен на 26 и 27.03.2016г. 

Първи сме на областен кръг на олимпиадата по ИТ

Според регламента на Националната олимпиада по ИТ, областната комисия предлага всички ученици, получили над 75 точки на областен кръг за участие в националния кръг. Проектите на 10 ученици от Първо са оценени в диапазона от 89 до 96 точки, от 100 възможни. Да им пожелаем успех! 

Лингвистично кенгуру

Отличените на призови места ученици - участници в състезанието за "Творческо писане на английски език" и "Лингвистично кенгуру" получиха своите грамоти. Поздравления за всички тях!

Истината за наркотиците

На 15 март учениците и учителите на Първо ОУ проведоха полезна среща с д-р Теменужка Любенова от Общински съвет по наркотични вещества, град Благоевград. Целта на срещата бе да се повишат знанията на учениците за вредата от употребата на наркотици.

Викторина по БПД

На 17.03.2016 г. в Първо ОУ се проведе викторина по БДП. Отбори от четвъртите класове премериха сили в три етапа на надпреварата.
Целта на викторината бе учениците да затвърдят знанията си за правилата за движение по пътищата, да изградят житейски умения засъхранение на човешкия живот на пътя. 
Учениците отговаряха писмено и устно на тестови въпроси, свързани с поведението им като пешеходци и пътници в автомобили и обществен транспорт и сглобяваха пъзели, изобразяващи пътни знаци на интерактивна дъска. 

"Най-красивото пролетно цвете"

26 ученици от Първо ОУ участваха в пролетен конкурс-изложение "Най-красивото пролетно цвете" за живи и хартиени цветя. Всички участници получиха сертификат за участие. Отличени бяха цветята (изработени или отглеждани с много любов) на: Мария Шербетова и Иван Калъчев от 1а клас, Радост Герова и Надежда Чолакова от 2в клас, Преслава Къшева от 4в клас и Мира Лефтерова от 5а клас.

Среща с децата на Европа

На 22 март Димитър Агов - старши учител по География и икономика и ученици от осми клас проведоха с учениците от трите паралелки четвъртокласници  атрактивни и запомнящи се уроци на тема "Среща с децата на Европа".  

Успехи на престижно състезание по Български език и литература

За пореден път учениците от Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, показаха високи резултати и трайни знания по български език и литература. 
Сдружението на учителите филолози „ Любословие“ обяви резултатите от II кръг на състезанието. Нашите ученици показаха 80% успеваемост, а Виолета Георгиева Попова е класирана на трето място в престижното състезание.
Поздравления за Виолета Попова от Vа клас, Лилия Сарандева, Мария Мутафчиева, Дениз Тюмбелекчиева, Виктория Христова от VI клас, Георги Жуглев и Ивана Кобакова от VIII клас.

Да опазим децата на пътя


На 24 март в училището ни бе проведена родителска среща на тема "Да опазим децата на пътя" и  викторина по Безопасност на движението по пътищата. Четирите отбора от третокласници показаха завидни знания и умения по БДП.
s

Повод за гордост


Атанас Петров Бекташев от 7в клас е класиран за участие в Националния кръг на олимпиадата по Биология и здравно образование - 6 - 8 април, град Варна. Поздравления за него и г-жа Божикова!
Деца четат поезия в ефира на Програма "Хоризонт"

Организаторите на турнира "Деца четат поезия в ефира на Програма "Хоризонт" по БНР - радио-предаването "Закуска на тревата" и списание "Аз съм българче" отличиха артистичните изяви на пет ученици от училището ни: С първа награда е удостоен Малин Шарланджиев от 6в клас, с втора награда - Стефан Вълев от 4а клас и Виолета Попова от 5а клас. Ивана Динева и Дениз Тюмбелекчиева от 6 клас са с поощрителни награди. 
На 25 и 26.03.2016г. в град Плевен се проведе Националния фестивал на авторската драматургия и театър на английски език за 2016г. Организатори на фестивала бяха Министерство на образованието и науката, РИО Плевен, Гимназия с преподаване на чужди езици - Плевен, с партньорската подкрепа на Британски съвет – България. 
В първа възрастова група – 4-8 клас награда за най-искрено представяне грабна постановката „Телевизионна звезда“ от Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Гоце Делчев и награда за най-добри презентационни умения – Емили Трендафилова за ролята на телевизионен репортер в постановката „Телевизионна звезда” на Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”. 
Европейско кенгуру

Наши ученици отново заеха призови места - този път на математическо състезание "Европейско кенгуру".
Първи клас:
Борислава Зойкова – първо място
Костадин Праматаров - второ място
Втори клас:
Константина Костова - първо място
Александра Цанова - второ място
Трети клас:
Константин Андонов - трето място
Четвърти клас:
Елена Лиманов - второ място
Мария Витанов - второ място
Шести клас:
Анастася Лукманова - трето място
Седми клас:
Кристияна Пелтекова - второ място
Безопасност на движението в 6. клас

На 30 март  три отбора от 6 клас проведоха състезание по Безопасност на движението по пътищата, в присъствието на своите родители и съученици. Те демонстрираха придобити знания и умения по правилата за движение като пешеходци, велосипедисти и пътници в транспортните средства. Състезанието премина в няколко етапа: решаване на тест, забавни въпроси и пъзели, коментар на пътна ситуация и оказване на първа помощ на пострадал при ПТП. Победител в състезанието е отборът на 6а, следван от 6б и 6в клас.

  • Първо основно училище "Св. Св. Кирил и Методий", 
  • град Гоце Делчев, улица Отец Паисий №4
  • [email protected]
  • 0751/60291