Първо основно училище "Св. Св. Кирил и Методий", град Гоце Делчев

                              Ние знаем и можем!

Февруари 2016

Победители в Осмо регионално състезание по ИТ

На 6 февруари в Пето СОУ в град Благоевград се проведе Осмо регионално състезание по ИТ на тема "IT School Academy". Учениците ни защитиха перфектно разработените проекти в категория "Мултимедийни приложения" и се класираха на призовите места: Виргиния и Виктория Спасови - първо място, Ивана Златкова - второ място и Иван и Кирил Пашалиеви - трето място. Достойно се представиха и Ивана Ванчева, Йоанна Апостолова и Иван Горанов. 

Страхотна изненада!

Учениците от 3а клас и техните родители  поднесоха на г-жа Менова огромна кошница с цветя и още по-огромна торта, по повод рождения и ден. Те и пожелаха да бъде здрава и все така мила, усмихната и добра.



Безопасен интернет


На 9 февруари отбелязахме с дискусии международния Ден за безопасен интернет. Идеята, всяка година, на втория вторник на втория месец, да се привлича отново вниманието към по-безопасното и отговорно ползване на интернет и мобилни устройства от децата и младите хора, е на ЕК и стартира през 2004 г. Темата за Деня за безопасен интернет през 2016 г. е „Дай своя принос за по-добър интернет“. Все по-рязко слиза възрастта, в която детето има достъп до  устройство с интернет. Важно  е родителите да прекарват време с детето и да се интересуват какво прави то в мрежата. Трябва да научим децата как да избягват опасностите, които ги дебнат там, как да се държат, как да не се свързват с непознати хора, как да не нараняват другите.

Заседание на ПС

На 11 февруари Педагогическият съвет проведе редовно заседание, на което прие резултатите отобразователно- възпитателната работа през І учебен срок на учебната 2015/2016 година и набеляза мерки, за повишаването им през ІІ учебен срок.
Разгледана бе и темата „Грамотността като основен фактор за личен и обществен приоритет-къде сме ние?“. ПС прие критерии и график за прием в първи клас. Във връзка с новия механизъм за противодействие на тормоза, бе актуализиран и Годишния план на училището.

Успешно занятие по Гражданска защита

На 17 февруари  в училището ни се проведе тренировъчно занятие по Гражданска защита. Никой не знаеше предварително за него. Ученици и учители, познавайки добре евакуационния план на училището за кратко време, без паника, напуснаха сградата. Учителите докладваха на директора, че всички ученици от класа им са налице и няма пострадали. Учителите, които нямаха час в този момент съвсем отговорно изнесоха училищната документация на безопасно място. Директорът на училището, госпожа Янева, изказа благодарност към всички за отговорността, проявена от ученици и учители.

Работилница за родители "Да пораснем заедно"

 
На 16 и 18 февруари  в училището ни се проведоха родителски срещи, на които бяха обсъдени постигнатите резултати през  първия учебен срок и въпроси, касаещи развитието на учениците. В рамките на плануваните родителски срещи се проведе и Работилница за родители "Да пораснем заедно", водена от г-жа Анета Вълева, психолог и родител. Тя запозна родителите с превенцията на тормоза, насилието и безопасността на децата в реалността и в Интернет пространството.

В памет на Апостола 

На 19 февруари в училището ни се проведоха редица инициативи в памет на Апостола на свободата: Петокласниците бяха подготовили радиопредаване, учениците от шести клас участваха в общоградското поклонение с тържествен рецитал. Малките първокласници от 1а и 1г рецитираха стихове за Левски пред съучениците от ПИГ, а второкласниците, заедно със своите класни ръководители се поклониха и положиха цветя на паметника на Апостола.

Ключът на музиката

На 19 февруари в училището ни се проведе Областен кръг на Национално състезание-игра "Ключът на музиката". Допуснати до участие са 56 ученици от региона: 4 от Гоце Делчев, 9 от Рибново, 7 от Хаджидимово, 6 от Вълкосел, 18 от Дъбница и 12 от Гърмен.
Очаква се учениците да покажат колко много знаят за  музиката и как могат да се ориентират в нейния необятен свят, както и  да се класират за участие в  Национален кръг. 

Ден на розовата фланелка

На 24 февруари с розови фланелки, розови книгоразделители, специално подготвена презентация на тема „НЕ на кибертормоза“ и флаш моб отбелязахме Световният ден против тормоза в училище, известен още като „Ден на розовата фланелка“. Денят се провежда всяка последна сряда на месец февруари.
Още...

Любословие

На 24 февруари  в училището ни се проведе втори кръг на Национално състезание по БЕЛ, организирано от Сдружението на учителите филолози „Любословие”. До него достигнаха 7 ученици от училището ни: Виолета Попова от 5а клас, Виктория Христова и Дениз Тюмбелекчиева от 6а клас, Лилия Сарандева и Мария Мутафчиева от 6в клас, Ивана Кобакова от 8а  и Георги Жуглев от 8б клас.
Целта на състезанието е да се проверят уменията на учениците за разбиране, осмисляне и използване на информация от текст, както и за създаване на писмен текст по конкретна задача.

Първокласници с първомартенска инициатива

На 24 февруари учениците от 1а клас, заедно със своите майки и г-жа Головодова сътвориха истинска работилница за мартенички в детски център "Рожден ден". Децата, знаейки предварително легендата за мартеницата, с много старание и любов изработиха мартеници за украса на домовете си, както и мартеници за училищния базар. Ентусиазираните им майки бяха набавили предварително разнообразни материали за изработването на красивите български мартеници, както и почерпка за работливите дечица.
И деца и родители споделиха, че е страшно забавно да работят заедно в екип. Това е втората такава инициатива – първата бе за изработване на Коледна украса. От продажбата на невероятните коледни красоти на благотворителния Коледен базар те събраха 530 лева, с които подпомогнаха деца в нужда.

Открит урок по математика


На 25 февруари г-жа Силва Тричкова проведе открит урок по иновативна методика за преподаване на математика, която дава изключителни резултати за всички деца - Jump Math. Jump Math e иновативна система за обучение по математика, която се внедрява в България. Тя посветена на развитие на потенциала на всяко детe: Учи се с радост, концентрация и разбиране; Развива самостоятелни, мислещи и кооперативни личности; Изгражда увереност, инициативност и нагласа за развитие.
s

И още призови места!


На 27 и 28 февруари ученици от училището ни участваха в Състезание за дигитални компетентности в град Сандански. Състезанието е организирано от РИО Благоевград и ЮЗУ "Неофит Рилски". В категория "Мултимедийни презентации" те заеха всички призови места: Иван Пашалиев и Кирил Пашалиев - първо място, Виргиния Спасова и Виктория Спасова - второ място, Ивана Ванчева и Йоанна Апостолова - трето място, Ивана Златкова - четвърто място. Иван Горанов от 7 клас тази година се състезава в категория "Уеб 2" - категория за ученици от 9 до 12 клас и се класира на второ място. Поздравления за блестящото представяне на всички участници!

  • Първо основно училище "Св. Св. Кирил и Методий", 
  • град Гоце Делчев, улица Отец Паисий №4
  • [email protected]
  • 0751/60291